Wat is eerlijk bieden?

Een huis kopen is niet zomaar iets. Voor de meeste mensen is het een gebeurtenis die je maar 1 of 2 keer in je leven beleefd. Daarom mag je verwachten, dat het proces eerlijk verloopt.

Eerlijk online bieden

We kennen allemaal wel verhalen uit de media of hebben ze gehoord van makelaars die klanten uitspelen of bekenden voortrekken tijdens een biedproces. Om dit te ondervangen wordt het in het nieuwe jaar voor alle makelaars verplicht om hun klanten biedingen uit laten brengen door middel van een online biedingsproces, zodat er transparantie wordt verkregen.

Wij hebben ervoor gekozen om dit vanaf 1 januari onze standaard te maken. Wij willen hiermee tegemoet komen aan onze klanten en vinden het onze plicht om hier niet te lang mee te wachten en inzicht te geven in de woningtransacties en het eerlijke verloop hiervan. Eerlijk bieden zal hiermee het eerste keurmerk voor makelaars zijn wat een eerlijk biedproces garandeert.

Wat wordt er anders?

De rol van de makelaar blijft hetzelfde. Je brengt je bod uit bij de makelaar en ontvangt dan van de makelaar een link waar je, je bod officieel kunt maken (dit kan eventueel ook via de website van de desbetreffende makelaar, afhankelijk van de werkwijze van de makelaar). Wanneer je de enige bieder bent bij een reguliere bieding, ontvangt de verkoper deze ook direct en kan je via dit systeem een tegenbod ontvangen nadat de makelaar heeft overlegd met verkoper.

Wanneer er wordt gewerkt met een Verkoop bij Inschrijving krijg je vooraf als koper te horen wanneer de sluiting is en wanneer je bod binnen moet zijn via de toegestuurde link. Bij een Verkoop bij Inschrijving zien de verkoper en de makelaar pas alle biedingen, zodra de sluitingstermijn van de inschrijving is verstreken. Je uiteindelijke bieding wordt vanaf 1 januari alleen officieel opgeslagen in een zogenaamd biedlogboek dat automatisch voor iedere woning wordt aangemaakt. Dit biedlogboek kan door de makelaar worden gedeeld op het moment dat de woning onherroepelijk is verkocht (zodra er geen voorbehouden meer van toepassing zijn).

Is het van belang dat ik weet wat een ander heeft geboden?

Je kunt je voorstellen, dat het niet altijd van belang is om achteraf te weten wat er geboden is, vooral niet als je de enige bieder bent. Maar bij een verkoop bij inschrijving, waarbij bieders voor een bepaalde tijd een bod moeten uitbrengen is het juist heel waardevol. Het geeft de zekerheid dat jouw bieding is doorgekomen bij de makelaar en de verkoper en het geeft je inzicht de bieden en of hetgeen jij hebt geboden niet te veel of te weinig was.

Hoe zit het als je een aankoopmakelaar inschakelt?

Dan zal de makelaar voor jou het bod online uitbrengen bij de desbetreffende makelaar waar je de woning wilt kopen. Je hoeft dit zelf dus niet te doen. Ieder makelaarskantoor zal aan dit proces wel een eigen invulling gaan geven, maar dat het er komt is een feit. En daar zijn wij alleen maar erg blij mee!

Wil je meer weten?  Bel of mail onze makelaars! Zij kunnen je er alles over vertellen!

Logo funda
Logo register taxateur
Logo VBO
Logo NWWI
Logo SCVM
Logo Woondossier

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.