Groter wonen: waar moet je rekening mee houden?

Het is voor veel mensen een droom: groter gaan wonen. Of het nu in een penthouse, landhuis of villa is, veel mensen hebben de ambitie om op een gegeven moment de ruimte op te zoeken. Want hoe gezellig een knus huis ook kan zijn, na een tijdje is het ook wel lekker om geen ‘slimme’ opbergoplossingen te hoeven vinden of je droombank te laten staan omdat het niet gaat passen. Als er ook financiële ruimte is en de mogelijkheid doet zich voor is de keuze vaak snel gemaakt: je gaat verhuizen naar een groter huis! Maar waar moet je dan eigenlijk allemaal rekening mee houden?

De locatie

Als eerste is het belangrijk om je te realiseren dat ruimte vaak níet in de stad is. De grond in de stad is namelijk vrij prijzig, waardoor huizen vaak efficiënt ingericht worden om elke centimeter te benutten. Wie wel een groot huis op een hele centrale locatie wil, wordt vaak geconfronteerd met torenhoge prijzen – als er überhaupt al iets te koop is. Vaak zal je het buitengebied moeten opzoeken om echt groot te kunnen wonen. Dat houdt in dat de reistijd naar de dichtstbijzijnde stad wat langer zal zijn. Houd er dus rekening mee dat die 10 minuten naar de stad wellicht 15 of 20 minuten worden. Maar dat hebben de meeste mensen graag over voor meer ruimte thuis.

Schoonmaaktijd

Het is ook belangrijk om rekening te houden met meer schoonmaaktijd. Een groter huis komt met meer oppervlakte, en dus ook meer vierkante meters om schoon te houden. Het kan dus zijn dat je meer werk hebt met een groter huis. Aan de andere kant: als het huis heel ruim is, zullen er flink wat vierkante meters zijn die enkel en alleen gestofzuigd moeten worden. Elke centimeter grondig schoonmaken is dan niet meer nodig, omdat er door de extra ruimte veel minder noodzaak is om elke centimeter te bedekken met spullen. Ook zal het makkelijker zijn om onder stoelen of banken stof te zuigen, omdat je met meer ruimte simpelweg de mogelijkheid hebt om de bank even aan de kant te schuiven. Het kan dus iets langer duren om schoon te maken, maar het schoonmaken zelf zal wél makkelijker gaan!

Inrichting

Je huidige spullen zijn waarschijnlijk perfect voor je huidige huis. Als je groter gaat wonen, houd er dan rekening mee dat jouw ‘normale’ spullen ineens klein kunnen lijken! De bank die geschikt is voor drie personen en nét in je woonkamer past zal in je grote, nieuwe huis ineens klein lijken. Het leuke is: je hebt nu de mogelijkheid om nieuwe meubels aan te schaffen! Het huis kan dan helemaal naar eigen smaak ingericht worden. Erg leuk, en zeker iets om rekening mee te houden omdat de levertijd van meubels soms kan oplopen. Begin dus op tijd met het uitzoeken van je nieuwe inrichting.

Groter wonen: iets voor jou?

Zo zie je dus dat er toch wat factoren zijn om rekening mee te houden bij groter gaan wonen. Je huis is echter wel de plek waar je toch het meeste tijd door zult brengen, dus is het belangrijk om goed voorbereid op zoektocht te gaan. Groter wonen is bijna altijd een goede keuze! Maar houd dan wel rekening met de bovenstaande punten. Zo ga je goed voorbereid op zoektocht naar jouw grotere, nieuwe huis.

Ons woningaanbod

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.