Een woning kopen? 6 Tips voor starters

Tips voor starters, die zijn altijd welkom! Als starter op de woningmarkt kom je namelijk voor flinke uitdagingen te staan. Woningprijzen zijn in de afgelopen jaren gestegen en het tekort aan koopwoningen is onverminderd groot. Toch is er ook voor starters een kans op de woningmarkt! Wij delen graag 6 tips voor starters met je die nét het verschil kunnen maken in het aankoopproces van je eerste woning.

Tip 1: Zorg voor hoger inkomen en spaargeld

Twee tips zijn erg voor de hand liggend, maar ook direct het meest effectief. De belangrijkste tip is het zorgen voor een hoger inkomen. De tweede tip is het opbouwen van een spaarvermogen. Als je een deel van de koopsom met spaargeld kan betalen, worden je kansen op de woningmarkt een stuk groter.

Tip 2: Voorkom geregistreerde schulden bij het BKR (Bureau Krediet Registratie)

Schulden hebben een negatief effect op de hoogte van je te lenen hypotheekbedrag. Een persoonlijke lening staat geregistreerd, maar bijvoorbeeld ook een creditcard, roodstand op je betaalrekening, een telefoon op afbetaling (vanaf €250) in je abonnement en een auto via private lease.

Tip 3: Informeer naar de mogelijkheden van een familiehypotheek

Zijn je ouders bereid om je op weg te helpen met een geldbedrag? Met een familiehypotheek lenen ouders aan hun kind met als voordeel dat ze een hoge rentevergoeding kunnen krijgen over het uitgeleende bedrag. Dit is iets anders dan schenken. Laat je vooraf wel goed informeren over de familiehypotheek.

Tip 4: Ga voor een onafhankelijk advies

Voor het afsluiten van een hypotheek gaat je eerste gedachte waarschijnlijk uit naar de bank waar ook je betaalrekening loopt. Banken kunnen vaak alleen maar hypotheken van de betreffende bank zelf aanbieden. Het is de vraag of deze bank een gunstige rente, voorwaarden en acceptatiebeleid heeft. De onafhankelijk adviseur vergelijkt meerdere geldverstrekkers met elkaar.

Tip 5: Verruim je zoekgebied

Als er weinig aanbod is of de woningen zijn te duur, kun je ook je wensen iets bijstellen. Met een goede verbinding, is 20 minuten soms wel te overzien. Je zoekgebied verruimen kan veel in de kosten schelen.

Tip 6: Koop een woning gericht op de toekomst

Een woning kopen is een investering voor de langere termijn. Koop daarom een huis waar je langere tijd kunt blijven wonen. Neem deze tips mee in je koopplannen. Kijk ook gelijk of je in aanmerking komt voor een starterslening en vergeet zeker de mogelijkheden en het vangnet van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet.

Woning kopen? Zonnenberg Makelaardij!

We hopen dat je na het lezen van deze blog vol tips voor starters een beter beeld hebt gekregen van jouw kansen op de woningmarkt. Ben jij van plan een woning te kopen? Wij hebben nog veel meer tips voor starters! Neem zeker even contact met ons op, we denken graag met je mee. Neem ook zeker even een kijkje in ons woningaanbod, wellicht zit er iets moois voor jou tussen.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.