Wat betekent het energielabel?

Sinds 2008 is het verplicht om bij verkoop of verhuur van een woning of appartement een energielabel te overhandigen.

Wat betekent het energielabel?

Energielabel verplicht

Het energielabel is een officieel document, dat is opgesteld door een vakbekwaam energieadviseur. Het document geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Gekeken wordt hierin naar hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en warm water. Ook wordt er in het rapport opgenomen welke stappen je zou kunnen ondernemen om de woning te verduurzamen. Vanaf 1 januari 2021 is het energielabel uitgebreider dan daarvoor. Heb je nog een oud label? In beide gevallen is de geldigheidsduur na afgifte 10 jaar.

Verschillende gradaties

Het ‘huidige’ energielabel (afgegeven na 1 januari 2021) onderscheidt 7 gradaties van energiezuinigheid aangegeven door een letter. Van zeer energiezuinig, A ++++ t/m A (donkergroen), tot niet energiezuinig, G (rood). De letter hangt onder meer af van hoe goed een huis is geïsoleerd, of het duurzaam wordt verwarmd – bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp – en of er zonnepanelen op het dak liggen. Woningen met energielabel G (rood) zijn het minst energiezuinig. Je energierekening zal daar fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont.

Subsidies en leningen

Het is dus van belang om als je een leuk huis hebt gezien, te kijken naar het energielabel. Daarentegen hoef je er niet van te schrikken als jouw droomhuis een label F of G heeft. In veel gemeenten kunnen subsidies worden aangevraagd voor verduurzaming en ook bestaat er de zogenaamde ‘Duurzaamheidslening’.  Jouw hypotheekadviseur kan je hierin adviseren en ook berekenen of er een budget kan worden opgenomen in de hypotheek. De meeste woningen zullen het meer dan waard zijn om te verduurzamen. Alleen vaak al om de grootte van het perceel of het mooie plekje waar de woning staat. 

Vraag je makelaar om advies

Heb je een huis op het oog met een lager energielabel of wil je weten welke aanbevolen maatregelen effect hebben om de waarde van jouw te verkopen woning te vergroten? Een makelaar heeft de juiste kennis in huis over het energielabel en kan je advies geven over verduurzaming. Hiervoor kan je met ons contact opnemen.

Kosten energielabel

Moet je een energielabel opvragen? Een energielabel kost gemiddeld € 258, afhankelijk van het type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert (bron: onderzoek Woninglabel, juni 2022). Voor een appartement ben je doorgaans wat minder kwijt dan voor een koopwoning. Het loont dus om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op

Logo funda
Logo register taxateur
Logo VBO
Logo NWWI
Logo SCVM
Logo Woondossier

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.