De belangrijkste veranderingen op de woningmarkt
Dat de woningmarkt aan het veranderen is, merken we als makelaars op. Maar moet je, je als verkoper zorgen maken? Wij denken van niet. Lees hieronder wat onze visie is.
In deze blog
Tijden van overbieden en in de rij staan
De tijd van overbieden en je droomwoning mislopen is geweest en dat is maar goed ook. Woningen waarbij mensen in de rij stonden om te mogen komen kijken en waar flink overbieden meer regel dan uitzondering was, gaf wel een erg vertroebeld beeld van de huizenmarkt. Lage rentes zorgden voor een hoger leenbedrag, maar is dat nou wel een reële verkoopprijs vroegen we ons af.
Staat van de woning
Wat we nu zien, is dat er meer focus is gekomen op de staat van de woning en dan met name het energielabel en dat is logisch. De energielasten zijn voor veel mensen hoger geworden dan de maandlasten van hun hypotheek. Het is goed om te weten, dat er soms maar weinig energiebesparende maatregelen hoeven te worden genomen om je maandlast naar beneden te krijgen en dan ook vaak nog met subsidies. Wil je, je woning verkopen dan loont het om vooraf aan je verkoop te kijken, wat je alvast zou kunnen doen om zo een hogere opbrengst te krijgen. Hier kunnen wij je natuurlijk in adviseren. Wil je een woning kopen, dan geldt hetzelfde. Met subsidies kun je, je droomwoning helemaal maken zoals je zelf wilt. Dus je laten afschrikken door een energielabel is ook hier niet nodig.
Tip! We zien dat woningen die goed afgewerkt zijn en met een energielabel A of B wat meer bezichtigingen krijgen. Dus heb je enige twijfel? Pak dan toch even dat schilderwerk op of overweeg verkoopstyling om je huis aantrekkelijker te maken voor de verkoop.
Minder bezichtigingen
Wat opvalt, is dat er minder bezichtigingen plaatsvinden per woning. Waar er vorige jaar om deze tijd soms 15 aanvragen waren en er kijkmomenten en wachtlijsten moesten worden ingelast, zit dat getal nu meer rond de 6. De mensen die nu komen kijken zijn veel meer geïnteresseerd in de woning zelf, voelen zich niet onder druk gezet en dat is voor de verkoper en voor ons als makelaar natuurlijker ook veel fijner. We kunnen nu aan iedereen die komt kijken de persoonlijke aandacht geven. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar uiteindelijk heb je maar 1 koper nodig!
Langer te koop
Woningen staan gemiddeld genomen wat langer te koop. In de actuele woningmarktcijfers is te zien, dat in de provincie Utrecht een woning in het derde kwartaal van vorige jaar gemiddeld 27 dagen te koop stond. Dit is wat langer, dan vorige jaar om deze tijd, maar de koper loopt wel rond! Het duurt met name wat langer, omdat kopers meer tijd nodig hebben om hun financiële situatie in kaart te brengen.
Woningtekort
Zolang er een woningtekort is, zijn er kopers. Er wordt de komende jaren namelijk te weinig bijgebouwd, dan er vraag is. Dit is voor de ontwikkeling op de woningmarkt gunstig. Wat we de komende tijd zullen gaan zien is, dat de vraagprijs zich zal normaliseren, maar de stijgende rentes het nog steeds mogelijk maken om een woning te kunnen kopen. Bijkomend voordeel voor de woningmarkt is ook, dat er geen stijgende werkeloosheid wordt verwacht. Dus kopers kunnen blijven kopen én doordat er nog steeds veel thuis gewerkt wordt, zien mensen het nut nog steeds in van een fijne woonomgeving.
Wil je een huis kopen of verkopen? Check hier wat jouw huis waard is of neem contact op met één van onze makelaars!