Tussenwoning kopen als starter met z’n tweeën biedt mogelijkheden

Tussenwoning kopen als starter met z’n tweeën biedt mogelijkheden

Een uitdagend proces

Het kopen van je eerste woning kan een spannend maar ook uitdagend proces zijn. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en vaak weet je niet waar je moet beginnen. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door alle belangrijke aspecten die komen kijken bij het kopen van een starterswoning.

Heb je nu geen tijd om alles te lezen, maar wil je toch snel de belangrijkste informatie? Deze samenvatting geeft je een overzicht van wat je moet weten als starter op de woningmarkt. Voor meer details en persoonlijke begeleiding, neem contact op met Zonnenberg Makelaardij.

Het kopen van je eerste woning kan ingewikkeld zijn. Hier zijn de belangrijkste punten:

 • Definitie van een starter: Een starter is iemand die voor het eerst een woning koopt en nog nooit een hypotheek heeft gehad.
 • Overdrachtsbelasting: Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor woningen tot €510.000.
 • Extra lenen voor energiezuinige woningen: Starters kunnen tot €40.000 extra lenen voor zeer energiezuinige woningen.
 • Hypotheekvoorwaarden: Starters kunnen 100% van de marktwaarde lenen, met mogelijkheden voor boetevrij aflossen en verhuisregelingen.
 • Kortingen op hypotheekadvies: Veel hypotheekadviseurs bieden kortingen aan starters.
 • Voor- en nadelen van tussenwoningen: Lagere aankoopkosten en bestaande tuinen versus mogelijk hogere onderhoudskosten en minder aanpassingsmogelijkheden.
 • Nieuwe regels in 2024: Verhoogde grens voor startersvrijstelling, meer leenmogelijkheden voor energiezuinige woningen, en aangepaste leennormen.

Wat is de definitie van een “starter” op de woningmarkt?

Een “starter” op de woningmarkt is iemand die voor het eerst een woning koopt en nog nooit een hypotheek heeft gehad. Ze zijn voor het eerst koper en maken de overstap van huren of bij ouders wonen naar een eigen koopwoning.

Er zijn geen strikte criteria voor wie als starter wordt beschouwd. Sommige bronnen, zoals het Nationaal Koopfonds, vinden dat starters minder dan €65.000 per jaar mogen verdienen en een woning moeten kopen van maximaal €355.000. Anderen letten niet op leeftijd of inkomen.

Belangrijkste kenmerken van een starter:

 • Eerste woning die ze kopen: Starters zijn voor het eerst op zoek naar een eigen woning en hebben nog niet eerder een huis gekocht.
 • Geen eerdere ervaring met een hypotheek: Ze hebben nog nooit een hypotheek afgesloten en zijn nieuw in het proces van een hypotheekaanvraag.
 • Vaak net begonnen met (vast) werken: Veel starters hebben onlangs hun opleiding afgerond en zijn net begonnen aan hun carrière. Hierdoor hebben ze vaak een relatief laag maar groeiend inkomen.
 • Beperkt budget voor de eerste koopwoning: Omdat ze meestal nog niet lang werken en geen eigen vermogen hebben opgebouwd, hebben starters vaak een beperkter budget voor hun eerste woning.

Starters willen verschillende dingen en hebben verschillende financiële situaties. De definitie van een starter is daarom niet heel strak, maar betekent meestal voor het eerst een woning kopen.

Woon jij al in Veenendaal, ben jij van plan om in Veenendaal te komen wonen of ben jij je nog aan het oriënteren? Dan is deze blog misschien ook wel interessant: “Waarom wonen in Veenendaal voor jonge stellen”.

Wat zijn de inkomenseisen voor starters die een tussenwoning willen kopen?

De inkomenseisen voor starters die een tussenwoning willen kopen, zijn als volgt:

Voor een tweeverdiener huishouden:

 • Modale tweeverdiener huishouden van starters tussen 25-35 jaar verdient €52.100 bruto per jaar.
 • Met dit inkomen kunnen ze een hypotheek van maximaal €230.000 afsluiten.
 • Ze kunnen dus een tussenwoning tot ongeveer €230.000 financieren.

Voor een alleenstaande starter:

 • Een alleenstaande starter tussen 25-35 jaar verdient €34.400 bruto per jaar.
 • Met dit inkomen kan een alleenstaande starter een hypotheek van maximaal €150.000 afsluiten.
 • Ze kunnen dus een tussenwoning tot ongeveer €150.000 financieren.

Starters hebben naast hun inkomen ook eigen geld nodig om kosten zoals overdrachtsbelasting en makelaarskosten te betalen. Dit is gemiddeld zo’n 5% van de woningwaarde. Veel starters hebben weinig of geen eigen geld, en dat kan een probleem vormen bij het kopen van een woning.

We hopen dat je inmiddels een stuk wijzer bent geworden over het kopen van een tussenwoning als starter. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan ook even onze blog “Een woning kopen? 6 tips voor starters

Hebben starters recht op een vrijstelling of korting op de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een tussenwoning?

In 2024 hebben starters recht op volledige vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een tussenwoning tot €510.000, als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De koper is tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • De woning wordt het hoofdverblijf van de koper.
 • De koper heeft de startersvrijstelling nog niet eerder gebruikt.
 • De koper ondertekent de “Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling”.

Voor tussenwoningen boven de €510.000 betalen starters 2% overdrachtsbelasting. Niet-starters betalen altijd 2% overdrachtsbelasting over de aankoopprijs, en beleggers betalen 10,4% ongeacht leeftijd of woningwaarde.

Kunnen starters extra lenen voor de aankoop van een energiezuinige tussenwoning?

Starters kunnen inderdaad extra lenen voor de aankoop van een energiezuinige tussenwoning. De extra leenbedragen hangen af van het energielabel van de woning:

 • Energielabel A++++: €40.000 extra
 • Energielabel A+++: €30.000 extra
 • Energielabel A++ of A+: €20.000 extra
 • Energielabel A of B: €10.000 extra
 • Energielabel C of D: €5.000 extra

Deze extra leenbedragen maken de aankoop van energiezuinige woningen makkelijker voor starters. Hoe beter het energielabel, hoe hoger het extra leenbedrag. Starters kunnen ook extra lenen voor energiebesparende maatregelen aan de woning, tussen €10.000 en €20.000 afhankelijk van het energielabel.

Welke hypotheekvoorwaarden gelden specifiek voor starters die een tussenwoning kopen?

Voor starters die een tussenwoning kopen, gelden belangrijke hypotheekvoorwaarden:

Maximale hypotheek

Het maximale hypotheekbedrag hangt af van het inkomen. In 2024 mag maximaal 100% van de marktwaarde van de woning worden geleend. Voor alleenstaande starters met een inkomen boven €28.000 geldt een extra leencapaciteit van €16.000.

Inkomen

Het inkomen bepaalt hoeveel hypotheek starters kunnen krijgen. Belangrijke inkomensbestanddelen zijn salaris, overwerk (max 50% van jaarsalaris), dertiende maand, onregelmatigheidstoeslag en commissie over de laatste 12 maanden.

Boetevrij aflossen

Veel geldverstrekkers bieden starters de mogelijkheid om jaarlijks 10-20% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij af te lossen.

Verhuisregeling

Veel geldverstrekkers bieden een verhuisregeling waarmee starters de hypotheekrente van hun oude woning kunnen meenemen naar de nieuwe woning, vaak voor 6-12 maanden.

Krijgen starters korting op hypotheekadvies bij de aankoop van een tussenwoning?

Startende kopers krijgen vaak een korting op hypotheekadvieskosten. Dit advies is belangrijk omdat het de eerste keer is dat ze een woning kopen. Veel hypotheekadviseurs bieden speciale tarieven of kortingen aan voor starters.

De reden voor deze kortingen is dat starters meestal een beperkter budget hebben. Ze kunnen vaak geen groot bedrag uitgeven aan advieskosten. Hypotheekadviseurs spelen hierop in door betaalbare pakketten aan te bieden. Dit helpt starters om hun eerste stap op de woningmarkt te zetten zonder al te veel financiële druk.

Daarnaast bieden sommige banken en hypotheekverstrekkers extra voordelen voor starters. Deze voordelen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit lagere rentetarieven, uitgestelde betalingen of flexibele voorwaarden. Dit maakt het voor starters aantrekkelijker om een tussenwoning te kopen en een hypotheek af te sluiten.

Hypotheekadvies is vooral belangrijk voor starters omdat ze weinig ervaring hebben met het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek. Een goed hypotheekadvies helpt hen om de juiste keuzes te maken en financiële valkuilen te vermijden. Daarom is het goed om te weten dat er vaak kortingen beschikbaar zijn, zodat starters op een betaalbare manier kunnen profiteren van deskundig advies.

Jimmy Spelbos is onze onafhankelijke hypotheekadviseur en wij raden sterk aan om onafhankelijk advies in te winnen. Wanneer je naar een bank gaat, is het vaak zo dat zij in hun eigen belang praten. Door een onafhankelijke adviseur te raadplegen, zoals Jimmy Spelbos, krijg je advies dat echt in jouw voordeel is.

Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van een tussenwoning als starter in vergelijking met een nieuwbouwwoning?

Er zijn verschillende voor- en nadelen van het kopen van een tussenwoning als starter in vergelijking met een nieuwbouwwoning. Wij zetten ze voor jou op een rij:

Voordelen van een tussenwoning vergeleken met nieuwbouw:

 • Lagere aankoopkosten omdat je geen overdrachtsbelasting en notariskosten betaalt zoals bij een nieuwbouwwoning.
 • Je kunt de woning van tevoren bekijken in plaats van alleen op tekeningen te vertrouwen.
 • De woning heeft vaak al een aangelegde tuin in plaats van een kale vlakte.
 • Geen dubbele woonlasten tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning.
 • Doorgaan meer perceeloppervlakte en mogelijkheden om in het huis te groeien (verbouwmogelijkheden). Dit komt de verkoopbaarheid ook weer ten goede.
 • Het aanbod is groter dan bij nieuwbouw, daarnaast meer keuzevrijheid waar je precies wilt wonen. Je bent niet gebonden aan bouwlocaties en nieuwbouwwijken.
 • Doorgaans betere infrastructuur en keuze in beschikbaarheid van faciliteiten, denk hierbij aan winkels, kinderopvang en scholen.

Nadelen van een tussenwoning ten opzichte van nieuwbouw:

 • Mogelijk achterstallig onderhoud en hogere onderhoudskosten op korte termijn.
 • Minder mogelijkheden om de indeling en afwerking naar eigen smaak aan te passen.
 • Mogelijk een lager energielabel en hogere energiekosten door minder isolatie.
 • Geen garanties zoals bij nieuwbouw (bijv. SWK-garantie).

De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren en financiële situatie als starter. Een bestaande tussenwoning is vaak goedkoper om mee te beginnen en kan naar eigen zin gemaakt worden, terwijl bij een nieuwbouwwoning de indeling vaker aansluit op de interesse van de doelgroep waarvoor het bestemd is en in aanschaf duurder is door de casco oplevering.

Voordelen en nadelen kopen tussenwoning

Wat zijn de nieuwe regels voor starters die in 2024 een huis kopen?

Er zijn diverse nieuwe regels voor starters die een huis willen kopen in 2024. Hier zijn de belangrijkste nieuwe regels voor starters in 2024:

Grens voor startersvrijstelling

De grens voor de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting is verhoogd naar €510.000. Starters onder de 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen voor woningen tot deze waarde.

Meer lenen voor energiezuinige woning

Starters kunnen meer lenen voor een energiezuinige woning en voor het aflossen van een eventuele studieschuld.

Aangepaste leennormen

Leennormen voor hypotheken zijn aangepast zodat alleenstaanden meer kunnen lenen.

Inkomstenregels voor Nationaal Koopfonds

Voor het Nationaal Koopfonds voor nieuwbouwwoningen geldt dat een starter iemand is die minder dan €65.000 per jaar verdient en een woning koopt van maximaal €355.000, ongeacht leeftijd.

Korting op hypotheekadvies

Hypotheekadviseurs bieden vaak kortingen op hun advieskosten speciaal voor starters die voor het eerst een woning kopen.

Verhoogde hypotheekgarantie

De maximale hypotheekgarantie (kostengrens) voor de Nationale Hypotheek Garantie is verhoogd naar €435.000, of €461.000 voor energiezuinige woningen. Alleenstaanden kunnen meer lenen voor een hypotheek en extra lenen voor energiebesparende maatregelen.

Zonnenberg Makelaardij: Dé makelaar voor het vinden van jouw droomwoning

Wil jij meer weten wat er komt kijken bij het kopen van een starterswoning, of wil je weten waar je kansen liggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ons team van ervaren makelaars staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces. Van het zoeken naar de perfecte woning tot het afsluiten van de beste hypotheek, wij helpen je graag om jouw droomwoning te vinden.

Woning aankopen

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.