Roerende zaken? Weet jij wat er hoort bij de koop van een woning?

Wanneer je een woning bezichtigt, is deze in veel gevallen nog bewoond en ingericht. Een inrichting die aansluit bij je smaak kan je interesse in de woning vergroten. Maar hoe mooi de inrichting ook is, die fraaie bank en ruime eettafel zijn na de sleuteloverdracht niet meer in de woning aanwezig. Wat hoort er nu eigenlijk wél bij de koop van een woning?

Kort gezegd, de grond en het huis. In makelaarstaal spreken we over de ‘onroerende zaak’. In de koopovereenkomst wordt dit omschreven als ‘het eigendom van het perceel grond met woning en verdere aanhorigheden’ (bijv. een schuur of carport). In geval van erfpacht betreft de koop ‘het recht van erfpacht op het perceel grond met de woning en verdere aanhorigheden’.

De bank, kast of spiegel dat zijn de roerende zaken. Deze zaken vallen niet onder de koop. Er bestaat nog al eens onduidelijkheid of iets ‘roerend’ is of onderdeel is geworden van een onroerende zaak. Neem als voorbeeld een op maat gemaakte kast in een nis of een spiegel die onderdeel lijkt van het wastafelmeubel. Het onderscheid hierin is zelfs voor juristen vaak lastig.

De ‘Lijst van zaken’

Om onduidelijkheid achteraf te voorkomen is het van belang om afspraken te maken door middel van een zogenoemde ‘lijst van zaken’. Op deze lijst wordt aangegeven welke zaken in de woning achterblijven, wat met de verkopers meegaat en welke zaken (tegen betaling) overgenomen kunnen worden door de kopers. Op deze manier is het zowel voor koper als verkoper helder welke zaken bij de koop zijn inbegrepen. Spreek je dus niets af hierin, dan koop je dus alleen de ‘onroerende zaak’.

Het is dus van cruciaal belang, dat de inhoud van het koopcontract nauwkeurig is en alle details en voorwaarden duidelijk en expliciet zijn beschreven om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Voor het opstellen van een koopcontract is de tussenkomst van een makelaar, een advocaat of notaris dan ook gewenst om te controleren of alles correct is opgesteld.

Heb je verhuisplannen en wil je weten wat jouw woning waard is? Doe hier de gratis online waardecheck en verkrijg binnen een paar minuten vrijblijvend jouw waarderapport!

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.