Kansen hypotheek alleenstaanden in 2024

Kansen hypotheek alleenstaanden in 2024

In 2024 krijgen alleenstaanden met een inkomen van minimaal €28.000 een welkome financiële boost bij het aanschaffen van een woning. Voormalig minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft eerder al aangekondigd dat deze groep de mogelijkheid krijgt om een extra bedrag van €16.000 te lenen. Dit biedt alleenstaanden meer kansen op een hypotheek in de toch al uitdagende woningmarkt. De redenering achter deze maatregel is dat alleenstaanden over het algemeen lagere vaste lasten hebben dan wanneer zij samenwonen. In deze blog delen we graag meer over de kansen van een hypotheek voor alleenstaanden en geven we tips rondom het krijgen van een hypotheek.

Duurzaamheid loont

Ben je alleenstaand en op zoek naar een hypotheek? Goed nieuws: naast de individuele inkomensgrens worden de hypotheeknormen breder opengesteld. Voor liefhebbers van duurzaam wonen is er zelfs nog beter nieuws! Vanaf energielabel D en C kun je rekenen op een extra hypotheek van €5.000, oplopend tot maar liefst €50.000 voor woningen met het hoogst mogelijke A++++ label, inclusief een energieprestatiegarantie voor de komende tien jaar. Het Nibud ondersteunt dit, wijzend op de lagere energiekosten in dergelijke woningen. Wij vertellen je graag de voordelen van duurzaam wonen en waarom het slim is om hierop in te zetten bij je zoektocht naar een eigen plek.

Waarom duurzaam wonen?

Duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar het heeft nu ook directe financiële voordelen voor alleenstaanden die een hypotheek zoeken. De extra hypotheekbedragen voor duurzame woningen bieden niet alleen ruimte voor groener leven, maar ook voor grotere financiële flexibiliteit. Het Nibud benadrukt dat duurzame woningen lagere energiekosten met zich meebrengen. Dit betekent niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook op je portemonnee. Met lagere energiekosten houd je meer geld over voor andere belangrijke zaken in je leven.

Meer leencapaciteit voor oud-studenten

Ook oud-studenten profiteren van de verruimde hypotheekmogelijkheden. Er wordt niet langer alleen gekeken naar de oorspronkelijke schuld, maar ook tussentijdse aflossingen spelen een grotere rol. Dit betekent dat studenten die gedurende de studieperiode aflossen, een aanzienlijk hogere hypotheekruimte krijgen. Bij een schuld van €25.000 die in 35 jaar mag worden terugbetaald, resulteert dit in een extra hypotheek van ongeveer €4.000 bij een rente van 4,5 procent.

Hypotheek uitdagingen voor alleenstaanden

Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft het voor veel alleenstaanden een uitdaging om een woning te kopen. Bij een modaal salaris van ongeveer €40.000 per jaar krijgt iemand volgens de Hypotheker ruim €160.000 hypotheek, met een vaste rente voor de komende twintig jaar. Het aanbod van woningen onder €200.000 is beperkt, vooral in de Randstad waar de gemiddelde huizenprijs rond de €430.000 ligt. Ben je van plan een eigen woning te kopen? Dan geven we je graag tips waar je rekening mee kunt houden.

8 Tips voor alleenstaanden bij het kopen van een huis

Het kopen van een huis voor alleenstaanden kan een uitdaging zijn in de huidige woningmarkt. Graag geven we je enkele tips bij het kopen van een huis als alleenstaande, te beginnen met een goede financiële planning.

Tip 1 Financiële planning

Stel samen met een hypotheekadviseur een gedetailleerd financieel plan op en bepaal je maximale hypotheek op basis van je inkomen en uitgaven. Zo heb je goed voor ogen welke woningen in aanmerking komen voor jou.

Tip 2 Zorg voor eigen (spaar)geld

Ben je van plan een eigen huis te kopen, dan brengt dat aardig wat kosten met zich mee. Dat begint natuurlijk met een hypotheek, maar ook de kosten koper, makelaars- en advieskosten en bemiddelingskosten moeten worden betaald. Daarom is het verstandig een spaarpotje op te bouwen voordat je een huis gaat kopen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe groter de kans dat je voldoende geld beschikbaar hebt. Voorkom hiernaast geregistreerde schulden bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Schulden hebben een negatief effect op de hoogte van je te lenen hypotheekbedrag. Een persoonlijke lening staat geregistreerd, maar bijvoorbeeld ook een creditcard, roodstand op je betaalrekening, een telefoon op afbetaling (vanaf €250) in je abonnement en een auto via private lease. 

Tip 3 Meer lenen dankzij energiebesparende maatregelen

Wanneer je energiebesparende maatregelen bij je nieuwe koopwoning toepast, mag je in bepaalde voorwaarden tot 106% van de woningwaarde financieren (in plaats van 100%). Op deze manier kun je een hogere hypotheek afsluiten. Energiebesparende maatregelen zijn bijvoorbeeld het isoleren van de woning, dubbel glas, zonnepanelen of een warmtepomp. Het is verstandig je hierover goed te laten voorlichten door de hypotheekadviseur.

Tip 4 Onderzoek de woningmarkt

Wees geduldig en grondig in je zoektocht naar een betaalbare woning. Onderzoek verschillende regio’s en overweeg buiten de Randstad te kijken, dit kan aanzienlijk schelen in de kosten van een woning.

Tip 5 Neem een (aankoop)makelaar in de arm

Een andere tip is om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Vaak weet een aankoopmakelaar eerder welke woningen er op de markt komen. Zo ben je de concurrentie een stap voor.

Tip 6 Onderzoek of een starterslening mogelijk is

In bepaalde gemeenten in Nederland bestaat de mogelijkheid om een starterslening af te sluiten. Een starterslening is speciaal bedoelt voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Dankzij deze aanvullende lening kun je misschien het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek.

Tip 7 Schakel de hulp van anderen in

Twee weten meer dan één, daarom is het verstandig om hulp uit je omgeving in te schakelen. Iemand die met je mee gaat naar een bezichtiging, wellicht bouwkundig advies kan geven of meedenkt omdat hij/zij ervaring heeft bij het kopen van een huis.

Tip 8 Vraag je familie om financiële hulp

Overweeg alternatieve financieringsmogelijkheden voor de aankoop van je nieuwe woning, zoals het betrekken van ouders of grootouders via een generatiehypotheek. Een andere optie is geld lenen van een familielid met een familiehypotheek. Soms is het ook mogelijk om een belastingvrije schenking te ontvangen voor de aankoop van je huis of een verbouwing.

Zonnenberg Makelaardij staat voor je klaar

Bij Zonnenberg Makelaardij begrijpen we dat het kopen van een woning een grote stap is. Hopelijk hebben wij je wat geholpen bij het ontdekken van duurzame opties die passen bij jouw wensen en behoeften. Ben je op zoek naar een woning of wil je graag wat meer informatie over het kopen van een woning? Bij Zonnenberg Makelaardij staan we klaar om je te begeleiden bij het aankopen van een woning. Graag bekijken we met jou alle mogelijkheden om je droomwoning te vinden. Veel succes in jouw zoektocht en tot ziens bij Zonnenberg Makelaardij!

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.