5 verbouwingen die de waarde van je woning verhogen

 

Door je huis te verbouwen, kun je het niet alleen ruimer, lichter en mooier maken, maar direct ook de waarde vergroten. Maar let op: niet elke verbouwing verdient zichzelf even goed terug. Uit onderzoek van Funda (mei 2023) is gebleken dat de volgende verbouwingen de waarde van je woning aanzienlijk kunnen verhogen.

Een aanbouw aan je huis

De oppervlakte van je huis is van invloed op je woningwaarde. Vergroot je de oppervlakte met een aanbouw, bijvoorbeeld voor een ruimere woonkamer of extra slaapkamer, dan verhoogt dit direct je woningwaarde met 60 tot 100% van de verbouwingskosten.

Goed om te weten

  • Hoeveel meter kun je aanbouwen en over welke breedte? Hoe meer ruimte, des te meer waarde.
  • Een aanbouw van hout is vaak goedkoper dan van steen of glas, maar die laatste twee voegen wel meer waarde toe aan je huis.
  • Zijn er heipalen nodig? Een stevige fundering voegt ook waarde toe aan je woning
  • Een lichtkoepel of lichtstraat in een aanbouw met plat of schuin dak zorgt voor meer zon en licht in huis. Ook dit verhoogt de waarde.
  • Hoe beter je je aanbouw isoleert, hoe beter dat ook is voor de woningwaarde.

Een dakkapel plaatsen

Ook een dakkapel verhoogt (meestal) je woningwaarde, vooral als je de ruimte als (extra) slaap-, werk- of studeerkamer kunt gebruiken. Schatting waardevermeerdering: 60 tot 100% van de kosten van de verbouwing.

Je huis verduurzamen door isolatie en plaatsing van zonnepanelen

Investeren in de duurzaamheid van je huis betaalt zich op verschillende manieren terug. Allereerst in een lagere energierekening en meer comfort, maar je verhoogt er ook de waarde van je huis mee, met wel 70 tot 100% van de verbouwingskosten.

Een nieuwe keuken

Een nieuwe keuken voegt relatief minder waarde toe aan je huis dan de voorgaande aanpassingen: maximaal 50% van de kosten. Toch is het een populaire verbouwing. Hoe hoger de kwaliteit van de onderdelen en extra’s, hoe meer waarde de keuken toevoegt aan je huis.

Badkamer en toilet verbouwen

Ook de waardevermeerdering die een nieuwe badkamer of toilet oplevert, is niet meer dan 50% van de verbouwingskosten. Ondanks dat is een gemoderniseerde badkamer of toilet vaak een beter visitekaartje bij een bezichtiging. De kosten van de verbouwing én de mogelijke waardestijging hangen onder meer af van de materialen die je gebruikt, het soort sanitair en eventuele extra’s als een stoomcabine, whirlpool of vloerverwarming.

Er zijn dus wat verbouwingen waarmee je de waarde van je woning kunt vermeerderen. Natuurlijk zijn ook een mooi aangelegde tuin, een carport, een veranda of zwembad zaken die het totaal plaatje compleet maken en hiermee aantrekkelijker voor kopers. Persoonlijke wensen, smaak en omstandigheden blijven daarbij altijd wel een cruciale rol spelen.

 

Heb je vragen of advies nodig over je verbouwing?
Onze makelaars kunnen je vertellen wat je woning waard is en met je meedenken over aanpassingen die jouw woningwaarde op korte en lange termijn verhogen.

Neem vrijblijvend contact op 0318-559600

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.