5 tips om de waarde van je woning te verhogen

Je vraagt je vast wel eens af hoeveel je huis nu waard is. In de snelle huizenmarkt als deze, waar de vraag naar woningen hoger is dan het aanbod, zijn de huizenprijzen in sommige gemeenten enorm gestegen. Maar dit komt niet alleen door schaarste.

Woningbezitters hebben de laatste jaren enorm veel aan verduurzaming gedaan en ook het gebruik van materialen, kleur, styling, etc. heeft een enorme toevlucht genomen. In een tijd dat thuiswerken de norm is, is ‘thuis’ nog veel belangrijker geworden. Niet alleen daarom zie je dat steeds meer mensen het gezellig aan het maken zijn. De ruimte in en om het huis wordt optimaal benut en dat werpt zijn vruchten af voor de verkoopwaarde!

Er zijn diverse tools waarmee je de waarde van je woning kan berekenen. Ze geven een indicatie af op basis van het aantal m2 woonoppervlakte, gegevens van omliggende panden, bouwjaar, locatie etc. Er zit een nauwkeurigheidsfactor ingebouwd, maar als je echt zeker wilt zijn van de reële waarde, dan adviseren we je om een afspraak te maken met een makelaar voor een waardebepaling. Deze is altijd vrijblijvend en zonder kosten. Moet je wel betalen of heb je het gevoel dat het een soort ‘part of the deal’ is, kies dan gerust voor een andere makelaar. Je bent vrij in je keuze!

Hoe kun je de waarde van je woning verhogen?

Verduurzamen van je woning

Het omlaag brengen van de energielasten staat op nummer 1. Er worden de komende jaren steeds meer eisen gesteld door gemeenten om de uitstoot van CO-2 terug te dringen en over te gaan op duurzame energie. In 2050 wil de Rijksoverheid zelfs dat huishoudens helemaal niet meer koken en stoken op aardgas. Het plaatsen van zonnepanelen is een goede stap, maar ook het isoleren van je huis hoort daarbij. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van dubbelglas en de isolatie van het dak, de spouwmuur en de vloer. Voor de laatste 3 zijn subsidies en aanvullende leningen, dus laat je eerst goed informeren.

Hoe meer ruimte, hoe hoger de waarde

Een verbouwde zolder met dakkapellen en 2 fijne kamers of een voorzolder met een wateraansluiting zal je meer opleveren, dan een zolder zonder daglicht en afgewerkte wanden. Hoe meer mogelijkheden er al gecreëerd zijn, des te beter voor de waarde van je woning.

Bouwkundige staat

De waarde van een woning valt of staat met de bouwkundige staat. Je kan met bijvoorbeeld een aan- of opbouw veel ruimte creëren, maar als het bouwtechnisch niet klopt, dan zal dat voor de waarde van je woning uiteindelijk meer afbreuk doen, dan veel goeds. Kopers zijn uiteindelijk meer geld kwijt met het herstellen, dan dat het ze het juist iets extra’s oplevert.

Onderhoud van je woning

Onopgeloste lekkages, lekke ramen, gaten en kieren, ongedierte, schimmel, houtrot, achterstallig schilderwerk zijn bijkomende kostenposten voor een potentiële koper en zetten het huis in een negatief daglicht. Natuurlijk helpen glad gestucte wanden, taatsdeuren en die prachtige vloer in de woonkamer ook mee, maar dat is en blijft een kwestie van smaak. Een woning is in orde als achterstallig onderhoud aangepakt is.

Over smaak valt niet te twisten

Hele uitgesproken keukens en badkamers zijn vaak voor kopers een punt om mee te nemen in de onderhandeling. Een makelaar zal niet op basis hiervan de waarde van de woning lager inschatten, maar wel in het achterhoofd houden, dat kopers hier ook nog kosten aan hebben. Probeer bij het vernieuwen van de ‘natte ruimtes’ natuurlijk je eigen stijl te hanteren, maar een beetje ‘safe’ te blijven.

Wil je de online Waardecheck doen? Klik dan op het groene pop-up venster op de homepage. Wil je liever een afspraak met een makelaar voor een vrijblijvende waardbepaling en adviesgesprek? Neem dan contact op met één van onze kantoren. Wij komen graag bij je langs.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.